DC&PT - Thời Sự 2011

 

 

Trn chiến tranh 1979 gia  Trung quc  và Vit Nam

 

 

Lời giới thiệu: Chương 13 trong cuốn “On China” tiến sĩ Kissinger vừa cho xuất bản, dành nói về trận chiến tranh biên giới giữa Việt Nam và Trung quốc tháng 2/1979 với nhan đề

“Touching the Tiger’s Buttock The third Vietnam War” (Trận chiến tranh Việt Nam thứ 3: Sờ Đít Cọp). Ông Kissinger đă mang đến cho chương này những thông tin và lư giải chưa bao giờ được nói tới. Theo tiến sĩ Kissinger cuộc chiến đă có những hậu quả thay đổi bàn cờ thế giới và là lư do gián tiếp đưa đến sự sụp đổ của Nga hơn 10 năm sau đó.

            Cuộc đấu trí giữa Trung quốc, Việt Nam, Hoa Kỳ và Liên bang Xô viết đang được tái diễn và lần này giữa Trung quốc, Hoa Kỳ và Việt Nam. Cao điểm là việc Trung quốc công khai ngăn chận việc ḍ t́m dầu của Việt Nam trong vùng đặc quyền kinh tế 200 hải lư của Việt Nam ngày 26/5/2011.

            Cái khác là vào năm 1979, Việt Nam công khai xem Trung quốc là kẻ thù và Trung quốc đang lo t́m cách phá kế hoạch thôn tính thế giới của Xô viết. Hiện nay trên nguyên tắc Việt Nam là đồng minh với Trung quốc, và Hoa Kỳ là nước đang lo t́m cách ngăn chận ư đồ bá chủ của Trung quốc.

            Đối với Việt Nam, dù mầu sắc quan hệ giữa Trung quốc và Việt Nam lúc đó và lúc này có khác nhau, sự lo lắng của người cầm quyền tại Việt Nam vẫn là mối lo móng vuốt của Trung quốc.

            C̣n nữa, vào thập niên 1970 tuy thất bại tại Việt Nam Hoa Kỳ vẫn c̣n đủ mạnh để lèo lái thế giới, và Nga chỉ phô trương nhưng thực chất yếu. Hiện nay Hoa Kỳ đang gặp nhiều khó khăn, ngân sách thâm thủng, nợ nần chồng chất, kinh tế suy thoái không biết c̣n có khả năng lănh đạo thế giới tự do không. Và Trung quốc đang mạnh và quyết tâm trở thành đệ nhất siêu cường.

            V́ vậy, cái khó của Việt Nam lại càng khó hơn. Nhưng trong thời nào nhân dân Việt Nam cũng nhất quyết không chịu Bắc thuộc.

            Xin mời quư bạn xem phần lược thuật chương 13 cuốn “On China”. Nguyên văn bản Anh ngữ đính  kèm sau bài lược thuật.

** Trần B́nh Nam **

 

--:o0o:--

 

            Tháng 4/1979 thủ tướng Hoa Quốc Phong miêu tả động thái của Liên bang Xô viết (TBN: hiện nay là Liên bang Nga. Trong bài lược thuật này khi nói đến Liên bang Xô viết tôi viết gọn là “Nga”) đối với cuộc xâm lăng 6 tuần của Trung quốc vào Việt Nam mấy tháng trước đó như sau: “Chúng tôi đă có thể “sờ đít cọp, mà cọp không dám vồ”. Cọp đây là Nga .

            Trung quốc xâm lăng Việt Nam nói là “dạy Việt Nam một bài học”  ngày 17/2/1979 sau khi Việt Nam kư Hiệp ước an ninh với Nga và tấn công lật đổ chế độ Polpot (thân Trung quốc) tại Cam Bốt. Cuộc xâm lăng rất đắt giá đối với Trung quốc, nhưng là một thắng lợi chiến lược của Trung quốc v́ Nga đă không dám hành động, cho thế giới thấy khả năng của Nga rất giới hạn. Nh́n trên phương điện đó trận chiến tranh biên giới 1979 là điểm khởi đầu tiến tŕnh sụp đổ của Nga, mặc dù lúc đó không ai dám bạo gan tiên đoán điều đó. Và trận chiến tranh cũng là cao điểm hợp tác giữa Hoa Kỳ và Trung quốc trong cuộc chiến tranh lạnh.

 

Việt Nam làm các siêu cường bối rối: Nghĩ cho cùng Trung quốc dính líu vào cuộc chiến với Việt Nam năm 1979 (TBN: đúng ra phải nói là dính líu vào cuỘc chiến chống Hoa Kỳ của Việt Nam)cũng giống như Hoa Kỳ đă can thiệp vào Việt Nam. Cả hai đều đánh giá thấp khả năng chịu đựng của Việt Nam. Hoa Kỳ nghĩ rằng Việt Nam là một nước nhỏ cho nên khi chấp nhận đương đầu với Hoa Kỳ Việt Nam chỉ là con tốt đầu của một chiến lược thôn tính Á châu của Nga và Trung quốc. Các nhà chiến lược Hoa Kỳ nghĩ rằng khi Hoa Kỳ đổ quân vào Việt Nam, Nga và Trung quốc thấy không thể ăn được sẽ t́m cách thúc đẩy Hà  Nội thương thuyết.

            Điều này đă tỏ ra không đúng, v́ Việt Nam có ư định riêng là thực hiện cho bằng được Liên bang Đông Dương do Hà Nội lănh đạo bất chấp Nga và Trung quốc tính toán ǵ.

            Trung quốc cũng hiểu nhầm ư định của đảng cộng sản Việt Nam. Trung quốc giúp Bắc việt cốt ngăn không cho Hoa Kỳ thiết lập căn cứ quân sự tại mạn nam Trung quốc. Trong khi mục tiêu của đảng cộng sản Việt Nam là thống nhất rồi sau đó bành trướng thế lực ra vùng Đông Nam Á.

            Để giúp Việt Nam Trung quốc đă gởi qua Việt Nam 100.000 dân quân giúp bảo tŕ hệ thống chuyển vận và tiếp liệu. Nhưng sau khi Hà  Nội thắng và thống nhất đất nước Trung quốc đứng trước một mối đe dọa lớn hơn sự hiện diện của Hoa Kỳ.

            Việt Nam không bao giờ tin Trung quốc, và điều này có tính lịch sử. Việt Nam bị Trung quốc thôn tính từ thế kỷ 2 đến thế kỷ 10, thâm nhập ảnh hưởng Trung quốc từ chữ viết đến văn hóa, nhưng Việt Nam không để bị đồng hóa. Từ năm 907 sau khi thu hồi được độc lập các vua chúa Việt Nam đă dùng văn hóa Trung quốc làm chất liệu xây dựng một quốc gia độc lập riêng biệt.

            Quá tŕnh chống Trung quốc duy tŕ độc lập làm cho Việt Nam là một dân tộc biết tự hào và giỏi chinh chiến. Nếu Trung quốc xem ḿnh là một nước lớn nằm giữa trời đất(đại trung) th́ Việt Nam cũng tự coi ḿnh là một tiểu quốc nằm giữa (tiểu trung) đối với các nước chung quanh. Trong chiến tranh chống Pháp và chống Hoa Kỳ Việt Nam đă khai thác sự trung lập của Lào và Cam bốt, và sau chiến tranh (1975)đă hành xử như nước đàn anh của hai quốc gia này.

            Khi giúp Việt Nam, Trung quốc biết rằng rồi ra Trung quốc và Việt Nam sẽ tranh chấp nhau chiếm thế chủ động tại Đông Dương và vùng Đông Nam Á (TBN: và đó là lư do tại sao Trung quốc không muốn Hà Nội thắng miền Nam, thống nhất đất nước.) Trớ trêu là trong cuộc chiến tranh chống Hoa Kỳ (1963- 1975) Trung quốc giúp Việt Nam đánh đuổi Hoa Kỳ ra khỏi Đông Dương, nhưng thật ra Hoa Kỳ và Trung quốc có mục đích giống nhau. Đó là duy tŕ 4 nước Nam, Bắc Việt Nam, Lào, Cam Bốt độc lập và ngang hàng nhau. Năm 1965 Mao đă nói với nhà báo Edgar Snow rằng Trung quốc có thể chấp nhận sự tồn tại một nước Nam Việt Nam.

            Năm 1971 trong chuyến đi bí mật đến Bắc Kinh Chu Ân Lai nói với Kissinger rằng hành động của Trung quốc tại Việt Nam không phải là tính toán chiến lược hay phục vụ chủ nghĩa mà chỉ đơn thuần là nhiệm vụ trả món mợ truyền thống giữa hai quốc gia. Có lẽ Trung quốc nghĩ Bắc Việt không thể thắng Hoa Kỳ, và khi Việt Nam bị chia đôi Bắc Việt Nam phải lệ thuộc vào Trung quốc như Bắc Hàn sau trận chiến tranh 1950- 1953.

            Nhưng khi có dấu hiệu Hà Nội có thể thắng     Trung quốc bắt đầu cho xây dựng đường sá ở Bắc Lào để chuẩn bị. Năm 1973 sau khi Hiệp Định Paris được kư kết Kissinger và Chu Ân Lai bàn với nhau một giải pháp cho Cam Bốt dựa vào 3 thành phần chính trị: Sihanouk, chính phủ Lonol và Khmer Đỏ nhắm mục đích chận ảnh hưởng của Hà  Nội. Vụ này không thành v́ quốc hội Hoa Kỳ cấm các hoạt động quân sự của Mỹ tại Đông Dương.

            Kissinger thuật lại rằng tháng 2/1973 khi ông đến Hà Nội bàn việc thi hành Hiệp Định Paris vừa được bút phê (initial) hai tuần trước tại Paris, Lê Đức Thọ dẫn ông đến xem viện bảo tàng quốc gia chỉ để chỉ cho ông nơi trưng bày chứng tích của cuộc chiến đấu chống Trung quốc trong suốt chiều dài của lịch sử Việt Nam.

            Sau khi Hà Nội chiếm miền Nam thống nhất đất nước, bất ḥa giữa hai nước không c̣n che đậy được nữa. Với tham vọng lănh đạo vùng Đông Nam Á, Việt Nam trở thành một khâu trong ṿng vây Trung quốc. Để phá khâu, Trung quốc bắt đầu đóng chốt tại Cam Bốt.

            Tháng 8 năm 1975, khi Khieu Samphan thăm Bắc Kinh, Đặng Tiểu B́nh nói với Khieu Sampang rằng ”Mỹ đi Nga tới. Hai nước chúng ta có bổn phận hợp tác nhau chống đế quốc và bá quyền.”

            Cuối năm 1975, nạn “cáp duồng (giết người Việt) đă đuổi 150.000 người Việt cư trú lâu đời tại Cam Bốt về Việt Nam. Cùng trong khoảng thời gian đó người Việt gốc Hoa bị áp lực rời Việt Nam. Từ tháng 2/1976 đến đầu năm 1976 Trung quốc chấm dứt dần mọi viện trợ cho Việt Nam. Hành động của Trung quốc làm cho Việt Nam càng ngả về Nga. Trong một buổi họp của Bộ chính trị tháng 6/1976 đảng cộng sản Việt Nam công khai xác định Trung quốc là kẻ thù chính của Việt Nam. Cũng trong tháng 6/1976 Việt Nam gia nhập khối kinh tế Comecon do Nga cầm đầu. Tháng 11/1978 Việt Nam và Nga kư Hiệp Ước An ninh (Treaty of Friendship anhd Cooperation). Tháng 12/1978 quân đội Việt Nam xâm lăng lật đổ chính phủ Polpot thân Trung quốc và thiết lập tại Nam Vang một chính phủ thân Việt Nam.

            Trung quốc cảm thấy tứ bề thọ địch. Phía Bắc, 50 sư đoàn Hồng quân Xô viết; phía Tây, Afghanistan nằm dưới ảnh hưởng của Nga. Bắc Kinh cũng nghi Nga đứng sau lưng cuộc các mạng Hồi giáo tại Iran trong tháng 1/1979. Trong khi đó Nga đang thương thuyết iệp U=ớc SALgiaggiảm vũ khí chiến lược (SALT II) với Hoa Kỳ để yên mặt Tây. Và giờ đây liên minh quân sự với Việt Nam. Trung quốc tự hỏi: Nga c̣n có mục đích ǵ khác ngoài việc thắt chặt ṿng vây Trung quốc?

            Tây phương và Trung quốc có những đối sách khác nhau khi bị đe dọa. Tây phương dè dặt để tránh bùng nổ, trong khi Trung quốc có khuynh hướng phản ứng mạnh. Hoa Kỳ đă khuyên Đặng Tiểu B́nh dè dặt sau khi Việt Nam xâm lăng Cam Bốt. Nhưng Đặng, mặc dù biết quân đội Trung quốc không tinh nhuệ như quân đội Việt Nam, vẫn thấy cần động binh trả đũa để nâng tinh thần quần chúng và quân đội.

            Để chuẩn bị Đăng kết thân với các nước Đông Nam Á đang bị Việt Nam đe dọa và t́m cách xích lại gần Hoa Kỳ. 

 

Chính thức thiết lập quan hệ ngoại giao với Hoa Kỳ: Từ khi tổng thống Carter lên cầm quyền, Trung quốc và Hoa Kỳ xúc tiến việc thiết lập quan hệ ngoại giao giữa hai nước. Chướng ngại chính là quan hệ ngoại giao giữa Hoa Kỳ và Đài Loan.

            Trước đó tổng thống Ford đă đề nghị thiết lập bang giao với Trung quốc, và sau khi bang giao Hoa Kỳ sẽ duy tŕ một h́nh thức quan hệ nào đó với Đài Loan, nhưng Trung quốc không chấp thuận.

            Giữa năm 1978 Hoa Kỳ và Trung quốc đều cảm thấy áp lực của Nga tại Phi châu, Trung Đông và Đông Nam Á nên nhượng bộ nhau trong vụ Đài Loan.

            Ngày 17/5/1978 Cố vấn an ninh Zbigniew Brzezinki của tổng thống Carter đi Bắc Kinh. Qua chuyến đi Brzezinkiezenki nhận thấy Đặng và Bộ trưởng Ngoại giao Hoàng Hoa “làm ra vẻ” không quan tâm đến an ninh của Trung quốc mà chỉ tŕnh bày bức tranh đe dọa của Nga đối với thế giới, cho rằng Hoa Kỳ đă quá nhân nhượng với Nga, và thuyết phục Hoa Kỳ cùng hành động. Trung quốc hàm ư với Brzezinki nếu Hoa Kỳ do dự Trung quốc sẽ hành động một ḿnh. Đặng và Hoàng Hoa cho rằng chỉ có áp lực mới chận được tham vọng của Nga. Nga chỉ phô trương chứ không mạnh. Và rằng Nga chỉ có thể dọa nạt các nước yếu, nhưng sẽ sợ kẻ làm mạnh.

            Về t́nh h́nh ở biên giới phía nam Trung quốc, Hoàng Hoa nói Việt Nam đang thành lập Liên bang Đông Dương với sự yểm trợ của Nga. Hoàng Hoa tiên đoán sẽ có chiến tranh giữa Việt Nam và Cam Bốt chứ không phải chỉ có những vụ đụng độ nhỏ ở biên giới như hiện nay.

            Kết quả công tác của Brzezinki là Hoa Kỳ và Trung quốc đồng ư cần gác qua các trở ngại để thiết lập bang giao v́ đó là nhu cầu thiết yếu ổn định thế giới. Ngày 15/12/1978 Hoa Kỳ và Trung quốc tuyên bố bang giao hai nước sẽ được tái lập ngày 1/1/1979 và Hoa Kỳ chính thức mời Đặng Tiểu B́nh thăm viếng Hoa Kỳ trong tháng 1/1979.

            Tháng 4/1979 sau khi hai bên đă thiết lập bang giao, quốc hội Hoa Kỳ thông qua luật “Quan Hệ với Đài Loan” (Taiwan Relations Act)cam kết bảo vệ Đài Loan.

 

Ṿng du thuyết chống Nga và Việt Nam của Đặng Tiểu B́nh: Trong 2 năm 1978 và 1979 Đặng thực hiện một loạt thăm viếng các nước Đông Nam A để rỉ tai và tuyên truyền chính sách chống bá quyền Nga và Việt Nam tại Đông Nam Á, đồng thời vận động mua bán hiểu biết kỹ thuật, đặc biệt tại Nhật và kêu gọi người gốc Hoa tại các nước Đông Nam Á mang tiền bạc về đầu tư ở quê Mẹ.

            Các nước Đông Nam Á vốn không sợ Nga và Việt Nam bằng sợ Trung quốc. Ở nước nào cũng có một cộng đồng người Hoa sẵn sàng làm việc cho Bắc Kinh hơn là trung thành với nước đang sống (và mang quốc tịch), và đó là một mối đe dọa lớn. Tuy nhiên Đặng thành công làm cho các nước Đông Nam Á ít sợ Trung quốc hơn trước.

            Đặng Tiểu B́nh công du Hoa Kỳ sau khi bang giao được thiết lập và trước khi Trung quốc đánh Việt Nam. Cốt ư của Trung quốc là cho thế giới hiểu rằng Hoa Kỳ ủng hộ việc Trung quốc đánh Việt Nam. Cũng như năm 1958 Mao cho pháo kích Kim Môn & Mă Tổ 3 tuần lễ sau khi Khrushchev đến thăm Bắc Kinh để khéo léo cho thế giới hiểu rằng Nga khuyến khích Mao làm mạnh.

            Trên thực tế Trung quốc có thông báo cho Hoa Kỳ biết sẽ đánh Việt Nam trước khi Đặng Tiểu B́nh lên đường đi Mỹ, nhưng Hoa Kỳ không hứa hẹn ǵ. Tuy nhiên Đặng đă thành công làm cho Nga dè dặt nếu định trả đũa.

            Trong chuyến đi Hoa Kỳ Đặng làm tất cả những ǵ cần thiết cho Trung quốc: ngoại giao, mậu dịch, xin yểm trợ kỹ thuật, tuyên truyền cảnh giác thế giới tham vọng của Nga có thể đưa đến Thế giới Chiến tranh lần thứ 3 … nhưng Đặng tránh không kư kết một Liên Minh Quân sự với Hoa Kỳ. Đặng tạo ra một sự thỏa thuận an ninh bất thành văn để chống Nga tại Á châu. Đặng muốn một NATO Á châu, nhưng là một NATO không văn bản. Đặng cho Hoa Kỳ biết Trung quốc sẵn sàng dùng quân sự để chận đứng sự bành trướng của Nga tại Á châu dù quân đội Trung quốc c̣n yếu kém nhiều mặt. Đặng cảnh giác tổng thống Carter rằng Việt Nam sẽ không ngừng ở Liên bang Đông Dương. Sau Đông Dương sẽ là Thái Lan và các nước Đông Á khác!

            Trung quốc có nghĩ đến một cuộc tấn công quy mô của Nga vào biên giới phía bắc Trung quốc do sự ràng buộc của Hiệp Ước An ninh Nga- Việt. Nhưng Đặng nói với tổng thống Carter rằng một cuộc tấn công ngắn hạn (của Trung quốc vào Việt Nam) sẽ không cho Nga đủ th́ giờ chuẩn bi nhất là đang vào mùa đông giá tuyết. Đặng nhấn mạnh, nếu Nga đánh, Trung quốc cũng không sợ. Trung quốc đă cho di tản 300.000 ngàn dân sống dọc biên giới và đặt các sư đoàn Bắc phương trong t́nh trạng sẵn sàng. Điều Trung quốc cần là thái độ “ỡm ờ” của Hoa Kỳ để làm cho Nga lúng túng.

            Tổng thống Carter và Cố vấn An ninh Brzezinki có ư kiến khác nhau trước ư định đánh Việt Nam của Đặng. Brzezinki muốn đánh. Carter trong thâm tâm do dự, nói “Không” với Đặng, nhưng bằng một cung cách có thể hiểu ngầm là “Có”.

            Carter nói với Đặng rằng sau khi Việt Nam xâm lăng Cam Bốt, khối Asean, Liên hiệp quốc đều lên án Việt Nam hiếu chiến như Nga và Cuba. Nếu bây giờ Trung quốc đánh Việt Nam dư luận thế giới đang chống Việt Nam trở nên có cảm t́nh với Việt Nam. Hơn nữa chính sách của Hoa Kỳ không khuyến khích bạo lực. Hoa Kỳ nghĩ rằng việc đánh Việt Nam sẽ làm mất sự ổn định trên thế giới. Nhưng, Hoa Kỳ có thể giúp cung cấp tin tức t́nh báo cho Trung quốc. Tin t́nh báo đầu tiên là Hoa Kỳ biết Nga không chuyển thêm quân đến biên giới Nga-Hoa. Trong một cuộc họp riêng giữa Carter và Đặng (và chỉ một phiên dịch viên) Đặng nói với Carter lợi ích chiến lược quan trọng hơn dư luận thế giới. Và Trung quốc phải “dạy Việt Nam một bài học” nếu không thế giới sẽ xem Trung quốc là yếu kém.

            Ngày 4/2/1979 Đặng rời Hoa Kỳ. Trên đường về Đặng ghé lại Nhật Bản (lần thứ hai trong ṿng chưa quá 6 tháng) và không do dự cho thủ tướng Nhật Masayoshi Ohira biết Trung quốc sẽ đánh Việt Nam trong nay mai.

            Chuyến đi của Đặng qua các nước Miến Điện, Nepal, Mă Lai Á, Sigapore, Nhật và Hoa Kỳ xem như thành công đưa vai tṛ của Trung quốc lên cao trên b́nh diện quốc tế, đồng thời cô lập Việt Nam.

 

Cuộc chiến tranh Việt Nam lần thứ 3: Ngày 17/2/1979 Trung quốc xua khoảng 300.000 quân gồm hải lục không quân, quân chính quy và địa phương quân từ các tỉnh Vân Nam và Quảng Tây tiến vào Việt Nam nói là “Cuộc phản công đánh Việt Nam bảo vệ biên giới”. Cuộc hành quân rầm rộ không khác ǵ cuộc đổ quân vào Bắc Hàn tháng 11 năm 1950. Trung quốc tuyên bố cuộc tấn có giới hạn và nhắm mục đích chận kế hoạch bành trướng của Việt Nam. 

            Đặng Tiểu B́nh đă đoán đúng. Nga không nhảy vào trận để bênh Việt Nam. Một ngày sau khi chiến tranh bùng nổ Nga tố cáo “Trung quốc phạm tội gây chiến, và nhân dân Việt Nam anh hùng sẽ đánh thắng Trung quốc như đă từng đánh thắng…”, đồng thời cho không vận vũ khí (một cách giới hạn) đến Hà  Nội, và gởi hạm đội đến Vịnh Bắc Việt đề pḥng quân đội Trung quốc đổ bộ lên vùng Thanh hóa Nghệ An. Nói cách khác, Nga giúp Việt Nam những ǵ có thể làm nhưng tránh không để bị lôi vào một cuộc chiến tranh quy mô với Trung quốc có thể làm cho Hoa Kỳ phải nhập cuộc. Thái độ của Nga không khác ǵ 20 năm trước đó Nga đă không tích cực giúp Trung quốc trong vụ khủng hoảng trên eo biển Đài Loan do việc tranh chấp hải đảo Kim Môn Mă Tổ đưa đến việc chạm trán tưởng chừng có chiến tranh giữa Trung quốc và Hoa Kỳ. Như với cuộc chiến biên giới với Ấn Độ năm 1962, Trung quốc dùng chiến thuật biển người đánh ồ ạt trong 29 ngày bất chấp tổn thất rồi rút quân sau khi chiếm giữ những vùng đang tranh chấp và các điểm cao chiến lược tại biên giới.      

            Sau cuộc tấn công, Hoa Quốc Phong tuyên bố: “Nga chỉ dọa như rộn ràng chuyển quân nơi biên giới, gởi hạm đội đến Biển Đông, nhưng không dám can thiệp. Chúng ta đă có thể “sờ đít cọp”.

            Một tháng sau, tiến sĩ Kissinger thăm Bắc Kinh. Giữa Đặng Tiểu B́nh và Kissinger có cuộc trao đổi đáng nhớ:

Đặng: Sau khi thăm Hoa Kỳ trở về, chúng tôi đă đánh Việt Nam. Ở quư quốc tôi đă hỏi ư kiến tổng thống Carter. Tổng thống Carter trả lời “nước đôi” nhưng nghiêm túc bằng cách đọc ư kiến của ông đă được ghi sẵn trên giấy. Tôi nói với tổng thống chúng tôi sẽ hành động một ḿnh và nhận trách nhiệm một ḿnh. Nghĩ lại phải chi chúng tôi đánh sâu hơn vào Việt Nam th́ tốt hơn.

Kissinger: Có thể là vậy.

Đặng: Quân đội Trung quốc lúc đó có khả năng tiến sâu vào Hà  Nội, nhưng chúng tôi không làm.

Kissinger: Nếu làm th́ quư vị đă đi quá xa với mục tiêu đă định.

Đặng: Ông nói đúng. Nhưng chúng tôi có thể tiến sâu hơn 30 km nữa. Chúng tôi đă chiếm tất cả các cứ điểm pḥng thủ. Con đường tiến vào Hà  Nội mở rộng thênh thang.

            Dư luận chung trong giới sử gia cho rằng trận đánh của Trung quốc là một thất bại tốn kém v́  trong cuộc Cách mạng Văn Hóa quân đội chỉ được học tập chính trị mà thiếu rèn luyện quân sự, vũ khí lỗi thời, tiếp vận yếu kém, chiến thuật cứng nhắc. Quân đội Trung quốc chỉ có thể tiến sâu vào Việt Nam với chiến thuật biển người với một giá rất đắt về nhân mạng. Trong một tháng Trung quốc tổn thất hơn 50.000 binh sĩ, xấp xỉ bằng con số tổn thất của Hoa Kỳ tại Việt Nam từ năm 1964 đến 1975.

            Tuy nhiên các sử gia đă không đánh giá đúng mức tính toán chiến lược của Trung quốc. Đánh Việt Nam cốt ư của Trung quốc là chận đà bành trướng của Nga trên thế giới.

            Về mặt này Trung quốc đạt được kết quả mong muốn. Trận đánh làm cho Trung quốc và Hoa Kỳ dễ bắt tay nhau hơn trong nỗ lực chống Nga. Hai chuyến đi đáng ghi trong sự bắt tay này.

            Tháng 8/1979 Phó tổng thống Mondale đi Bắc Kinh bàn thế trận ngăn chận Việt Nam thành lập liên bang Đông Dương. Cái khó của Hoa Kỳ là chính sách này đ̣i hỏi Hoa Kỳ ủng hộ Polpot trong khi Polpot đang bị thế giới kết tội diệt chủng. Do đó Hoa Kỳ và Trung quốc dàn xếp để Hoa Kỳ giúp các lực lượng Cam Bốt chống Việt Nam qua trung gian Thái Lan và công nhận ghế của chính phủ lưu vong Cam Bốt tại Liên hiệp quốc. Sau đó Bộ trưởng Quốc pḥng Harold Brown đi Bắc Kinh thảo luận kế hoạch hợp tác quân sự, qua đó Hoa Kỳ chuyển nhượng một số hiểu biết kỹ thuật quân sự (chưa từng nhượng cho Nga) và bán vũ khí cho Trung quốc.

            Áp lực của Trung quốc làm cho Việt Nam và Nga tiêu hao năng lực. Việt Nam duy tŕ một đạo quân 1 triệu người để bảo vệ biên giới và pḥng chống một trận đánh thứ hai của Trung quốc làm cho kinh tế Việt Nam suy kém v́ thiếu lao động sản xuất. Riêng Nga mỗi năm viện trợ cho Việt Nam gần 1 tỉ mỹ kim nên sức cạn kiệt dần và đó là một trong những nguyên nhân đưa đến sụp đổ sau này. Khi Nga không c̣n sức viện trợ cho Việt Nam, Việt Nam phải rút quân khỏi Cam Bốt.

            Nh́n chung Trung quốc đă thành công ngăn chận Nga và Việt Nam thống trị Đông Nam và kiểm soát eo biển Malacca. Kẻ thua cuộc chính là Nga.

            Mực kư Hiệp ước An ninh với Việt Nam chưa khô (mới 1 tháng) nhưng Nga ngồi yên bất động khi Trung quốc đánh Việt Nam là một dấu hiệu suy yếu của Nga. Phải chăng do cảm nhận này, một năm sau Nga quyết định can thiệp vào Afghanistan để lại chuốc lấy thất bại.

            Nh́n lại trận chiến tranh Việt Nam lần thứ 3 năm 1979 cũng như việc quyết định đổ quân vào trận chiến Triều tiên năm 1950 Trung quốc đă thành công chiến lược to lớn v́ biết lượng định ván cờ thế giới và tính toán khéo léo “lấy ít đánh nhiều, lấy yếu đánh mạnh”  như “Nghệ Thuật Chiến Tranh” của Tôn tử. Trong cả hai cuộc chiến Trung quốc đă chọn đúng thời gian và không gian để nhảy vào cuộc. Lần thứ nhất tại Triều tiên khi quân đội Hoa Kỳ tiến sát biên giới Trung quốc-Triều Tiên; lần thứ hai khi Việt Nam xâm lăng Cam Bốt.

            Về cuộc chiến biên giới Hoa-Việt năm 1979, Phó thủ tướng Geng Biao đă tóm tắt với cố vấn an ninh Brzezinki như sau: “Nga giúp Việt Nam là một phần trong sách lược toàn cầu của Nga. Nga và Việt Nam không chỉ nhắm Thái Lan sau Cam Bốt. Mục tiêu nhắm tới c̣n là Mă Lai Á, Singapore, Indonesia và eo biển Malacca. Nếu Nga-Việt thành công Asean sẽ sụp đổ và con đường biển huyết mạch của Hoa Kỳ và Nhật Bản qua eo biển Malacca sẽ bị nghẽn. Trung quốc đă ngăn chận không cho t́nh trạng bi đát này xẩy ra. Trung quốc chưa có sức đánh với Nga, nhưng thừa sức đương đầu với Việt Nam”.

            Thực tế Trung quốc đă hành đọng và trả một giá vật chất và nhân mạng rất cao. Tuy nhiên Trung quốc đă chứng tỏ cho Hoa Kỳ thấy Nga không mạnh như Hoa Kỳ đă tưởng, và Trung quốc không sợ Nga.

            Thủ tướng Lư Quang Diệu của Singapore chí lư khi đánh giá cuộc chiến biên giới Việt Nam như sau: “Báo chí Tây phương đánh giá bài học Trung quốc tặng Việt Nam là một thất bại, nhưng theo tôi trận đánh đó đă thay đổi hướng lịch sử của Đông Á.”

 

Trần B́nh Nam lược thuật

June 5, 2011

binhnam@sbcglobal.net

www.tranbinhnam.com

 

Nguyên văn bản Anh Ngữ Chương 13 “On China”:

Kissinger, Henry (2011). On China. The Penguin Press. Kindle Edition.

CHAPTER 13 “Touching the Tiger’s Buttocks”The Third VietnamWar

 

IN APRIL 1979, Hua Guofeng, still China’s Premier, summed up the results of the Third

Vietnam War, in which China had invaded Vietnam and withdrawn after six weeks, in a

contemptuous dig at the Soviet role: “They did not dare to move. So after all we could still touch

the buttocks of the tiger.”

China had invaded Vietnam to “teach it a lesson”after Vietnamese troops had occupied

Cambodia in response to a series of border clashes with the Khmer Rouge, which had taken over

Cambodia in 1975, and in ultimate pursuit of Hanoi’s goal of creating an Indochinese Federation.

China had done so in defiance of a mutual defense treaty between Hanoi and Moscow, signed

less than a month earlier. The war had been extremely costly to the Chinese armed forces, not yet

fully restored from the depredations of the Cultural Revolution. But the invasion served its

fundamental objective: when the Soviet Union failed to respond it demonstrated the limitations

of its strategic reach. From that point of view, it can be considered a turning point of the Cold

War, though it was not fully understood as such at the time. The Third Vietnam War was also the

high point of Sino-American strategic cooperation during the Cold War.

Vietnam: Confounder of Great Powers

China found itself involved in the Third Vietnam War by factors comparable to what had

drawn the United States into the second one. Something in the almost maniacal Vietnamese

nationalism drives other societies to lose their sense of proportion and to misapprehend

Vietnamese motivations and their own possibilities. That certainly was America’s fate in what is

now treated by historians as the Second Vietnam War (the first being Vietnam’s anticolonial war

with France). Americans found it difficult to accept that a medium-sized developing nation could

cultivate such a fierce commitment only for its own parochial causes. Hence they interpreted

Vietnamese actions as symbols of a deeper design. Hanoi’s combativeness was treated as a

vanguard of a Sino-Soviet coordinated conspiracy to dominate at least Asia. And Washington

believed as well that once the initial thrust by Hanoi was blocked, some diplomatic compromise

might emerge.

The assessment was wrong on both grounds. Hanoi was not any other country’s proxy. It

fought for its vision of independence and, ultimately, for an Indochinese Federation, which

assigned to Hanoi in Southeast Asia the dominant role Beijing had historically played in East

Asia. To these single-minded survivors of centuries of conflict with China, compromise was

inconceivable between their idea of independence and any outsider’s conception of stability. The

poignancy of the Second Vietnam War in Indochina was the interaction between the American

yearning for compromise and the North Vietnamese insistence on victory.

In that sense, America’s overriding mistake in the Vietnam War was not what divided the

American public: whether the U.S. government was sufficiently devoted to a diplomatic

outcome. Rather, it was the inability to face the fact that a so-called diplomatic outcome, so

earnestly— even desperately— sought by successive administrations of both American political

2

parties, required pressures equivalent to what amounted to the total defeat of Hanoi— and that

Moscow and Beijing had only a facilitating, not a directive, role.

In a more limited way, Beijing fell into a parallel misconception. When the U.S. buildup in

Vietnam began, Beijing interpreted it in wei qi terms: as another example of American bases

surrounding China from Korea to the Taiwan Strait and now to Indochina. China supported the

North Vietnamese guerrilla war, partly for reasons of ideology, partly in order to push American

bases as far from Chinese borders as possible. Zhou Enlai told North Vietnamese Prime Minister

Pham Van Dong in April 1968 that China supported North Vietnam to prevent the strategic

encirclement of China, to which Pham Van Dong gave an equivocal reply— largely because

preventing the encirclement of China was not a Vietnamese objective and Vietnamese objectives

were national ones:

ZHOU: For a long time, the United States has been halfencircling China. Now the Soviet

Union is also encircling China. The circle is getting complete, except [the part of] Vietnam.

PHAM: We are all the more determined to defeat the US imperialists in all of Vietnamese

territory.

ZHOU: That is why we support you.

PHAM: That we are victorious will have a positive impact in Asia. Our victory will bring

about unforeseeable outcomes.

ZHOU: You should think that way.

In pursuit of a Chinese strategy from which Pham Van Dong had been careful to stay aloof,

China sent over 100,000 noncombat military personnel to support North Vietnamese

infrastructure and logistics. The United States opposed North Vietnam as the spearhead of a

Soviet-Chinese design. China supported Hanoi to blunt a perceived American thrust to dominate

Asia. Both were mistaken. Hanoi fought only for its own national account. And a unified

Communist-led Vietnam, victorious in its second war in 1975, would turn out to be a far greater

strategic threat to China than to the United States.

The Vietnamese eyed their northern neighbor with suspicion approaching paranoia. During

long periods of Chinese domination, Vietnam had absorbed the Chinese writing system and

political and cultural forms (evidenced, most spectacularly, in the imperial palace and tombs at

the former capital of Hue). Vietnam had used these “Chinese”institutions, however, to build a

separate state and bolster its own independence. Geography did not allow Vietnam to retreat into

isolation as Japan had at a comparable period in its history. From the second century B.C.

through the tenth century, Vietnam was under more or less direct Chinese rule, reemerging fully

as an independent state only with the collapse of the Tang Dynasty in the year 907.

Vietnamese national identity came to reflect the legacy of two somewhat contradictory

forces: on the one hand, absorption of Chinese culture; on the other, opposition to Chinese

political and military domination. Resistance to China helped produce a passionate pride in

Vietnamese independence and a formidable military tradition. Absorption of Chinese culture

provided Vietnam with a Chinese-style Confucian elite who possessed something of a regional

Middle Kingdom complex of their own vis-à-vis their neighbors. During the Indochina wars of

the twentieth century, Hanoi displayed its sense of political and cultural entitlement by availing

itself of Lao and Cambodian neutral territory as if by right and, after the war, extending “special

relationships”with the Communist movements in each of these countries, amounting to

Vietnamese dominance.

3

Vietnam confronted China with an unprecedented psychological and geopolitical challenge.

Hanoi’s leaders were familiar with Sun Tzu’s Art of War and employed its principles to

significant effect against both France and the United States. Even before the end of the long

Vietnam wars, first with the French seeking to reclaim their colony after World War II, and then

with the United States from 1963 to 1975, both Beijing and Hanoi began to realize that the next

contest would be between themselves for dominance in Indochina and Southeast Asia.

Cultural proximity may account for the relative absence of the sure touch in strategic analysis

that usually guided Chinese policy during America’s Vietnam War. Ironically, Beijing’s longterm

strategic interest was probably parallel to Washington’s: an outcome in which four

Indochinese states (North and South Vietnam, Cambodia, and Laos) balanced each other. This

may explain why Mao, in outlining possible outcomes of the war to Edgar Snow in 1965, listed

an outcome preserving South Vietnam as possible and, therefore, presumably acceptable.

During my secret trip to Beijing in 1971, Zhou explained China’s objectives in Indochina as

being neither strategic nor ideological. According to Zhou, Chinese policy in Indochina was

based entirely on a historical debt incurred by ancient dynasties. China’s leaders probably

assumed that America could not be defeated and that the north of a divided Vietnam would come

to depend on Chinese support much as North Korea did after the end of the Korean War.

As the war evolved, there were several signs that China was preparing itself— albeit

reluctantly— for Hanoi’s victory. Intelligence noticed Chinese road building in northern Laos

that had no relevance to the ongoing conflict with the United States but would be useful for

postwar strategy to balance Hanoi or even a possible conflict over Laos. In 1973, after the Paris

Agreement to end the Vietnam War, Zhou and I were negotiating a postwar settlement for

Cambodia based on a coalition among Norodom Sihanouk (the exiled former ruler of Cambodia

residing in Beijing), the existing Phnom Penh government, and the Khmer Rouge. Its main

purpose was to create an obstacle to a takeover of Indochina by Hanoi. The agreement ultimately

aborted when the U.S. Congress in effect prohibited any further military role for America in the

region, making the American role irrelevant.

Hanoi’s latent hostility to its then ally was brought home to me on a visit to Hanoi in

February 1973 designed to work out the implementation of the Paris Agreement, which had been

initialed two weeks earlier. Le Duc Tho took me on a visit to Hanoi’s national museum primarily

to show me the sections devoted to Vietnam’s historic struggles against China— still formally an

ally of Vietnam.

With the fall of Saigon in 1975, the inherent and historic rivalries burst into the open, leading

to a victory of geopolitics over ideology. It proved that the United States was not alone in

wrongly assessing the significance of the Vietnam War. When the United States had first

intervened, China viewed it as a kind of last gasp of imperialism. It had— almost routinely— cast

its lot with Hanoi. It interpreted the American intervention as another step toward the

encirclement of China— much as it had viewed the U.S. intervention in Korea a decade earlier.

Ironically, from a geopolitical point of view, Beijing’s and Washington’s long-term interests

should have been parallel. Both should have preferred the status quo, which was an Indochina

divided among four states. Washington resisted Hanoi’s domination of Indochina because of the

Wilsonian idea of global order— the right of self-determination of existing states— and the notion

of a global Communist conspiracy. Beijing had the same general objective, but from the

geopolitical point of view, because it wanted to avoid the emergence of a Southeast Asia bloc on

its southern border.

4

For a while, Beijing seemed to believe that Communist ideology would trump a thousandyear

history of Vietnamese opposition to Chinese predominance. Or else it did not think it

possible that the United States could be brought to total defeat. In the aftermath of the fall of

Saigon, Beijing was obliged to face the implications of its own policy. And it recoiled before

them. The outcome in Indochina merged with the permanent Chinese fear of encirclement.

Beijing’s nightmare of encirclement by a hostile power appeared to be coming true. Vietnam

alone was formidable enough. But if it realized its aim of an Indochinese Federation, it would

approach a bloc of 100 million in population and be in a position to bring significant pressure on

Thailand and other Southeast Asian states. In this context, the independence of Cambodia as a

counterweight to Hanoi became a principal Chinese objective. As early as August 1975— three

months after the fall of Saigon— Deng Xiaoping told the visiting Khmer Rouge leader Khieu

Samphan: “[W]hen one superpower [the United States] was compelled to withdraw its forces

from Indochina, the other superpower [the Soviet Union] seized the opportunity . . . to extend its

evil tentacles to Southeast Asia . . . in an attempt to carry out expansion there.”Cambodia and

China, Deng said, “both . . . face the task of combating imperialism and hegemonies. . . . We

firmly believe that . . . our two peoples will unite even more closely and march together towards

new victories in the common struggle.”During a March 1976 visit of Lao Prime Minister

Kaysone Phomvihane to Beijing, Hua Guofeng, then Premier, warned of the Soviet Union to the

effect that: “In particular, the superpower that hawks ‘détente’while extending its grabbing

claws everywhere is stepping up its armed expansion and war preparations and attempting to

bring more countries into its sphere of influence and play the hegemonic overlord.”

Freed from the necessity of feigning Communist solidarity in the face of the American

“imperialist”threat, the adversaries moved into open opposition to each other soon after the fall

of Saigon in April 1975. Within six months of the fall of all of Indochina, 150,000 Vietnamese

were forced to leave Cambodia. A comparable number of ethnically Chinese Vietnamese citizens

were obliged to flee Vietnam. By February 1976, China ended its aid program to Vietnam, and a

year later, it cut off any deliveries based on existing programs. Concurrently, Hanoi moved

toward the Soviet Union. At a meeting of the Vietnamese Politburo in June 1978, China was

identified as Vietnam’s “principal enemy.”The same month, Vietnam joined Comecon, the

Soviet-led trade bloc. In November 1978, the Soviet Union and Vietnam signed the Treaty of

Friendship and Cooperation, which contained military clauses. In December 1978, Vietnamese

troops invaded Cambodia, overthrowing the Khmer Rouge and installing a pro-Vietnamese

government.

Ideology had disappeared from the conflict. The Communist power centers were conducting

a balance-of-power contest based not on ideology but on national interest.

Viewed from Beijing, a strategic nightmare was evolving along China’s borders. In the north,

the Soviet buildup continued unabated: Moscow still maintained nearly fifty divisions along the

border. To China’s west, Afghanistan had undergone a Marxist coup and was subjected to

increasingly overt Soviet influence. Beijing also saw Moscow’s hand in the Iranian revolution,

which culminated with the flight of the Shah on January 16, 1979. Moscow continued to push an

Asian collective security system with no other plausible purpose than to contain China.

Meanwhile, Moscow was negotiating the SALT II treaty with Washington. In Beijing’s

perception, such agreements served to “push the ill waters of the Soviet Union eastward”toward

China. China seemed to be in an exceptionally vulnerable position. Now Vietnam had joined the

Soviet camp. The “unforeseeable outcomes”predicted by Pham Van Dong to Zhou in 1968

appeared to include Soviet encirclement of China. An additional complication was that all these

5

challenges occurred while Deng was still consolidating his position in his second return to

power— a process not completed until 1980.

A principal difference between Chinese and Western diplomatic strategy is the reaction to

perceived vulnerability. American and Western diplomats conclude that they should move

carefully to avoid provocation; Chinese response is more likely to magnify defiance. Western

diplomats tend to conclude from an unfavorable balance of forces an imperative for a diplomatic

solution; they urge diplomatic initiatives to place the other side in the “wrong”to isolate it

morally but to desist from the use of force— this was essentially the American advice to Deng

after Vietnam invaded Cambodia and occupied it. Chinese strategists are more likely to increase

their commitment to substitute courage and psychological pressure against the material

advantage of the adversary. They believe in deterrence in the form of preemption. When Chinese

planners conclude that their opponent is gaining unacceptable advantage and that the strategic

trend is turning against them, they respond by seeking to undermine the enemy’s confidence and

allow China to reclaim the psychological, if not material, upper hand.

Faced with a threat on all fronts, Deng decided to go on the diplomatic and strategic

offensive. Though not yet in complete control in Beijing, he moved daringly on several levels

abroad. He changed the Chinese position toward the Soviet Union from containment to explicit

strategic hostility and, in effect, to roll-back. China would no longer confine itself to advising the

United States on how to contain the Soviet Union; it would now play an active role in

constructing an anti-Soviet and anti-Vietnam coalition, especially in Asia. It would put the pieces

in place for a possible showdown with Hanoi.

Deng’s Foreign Policy— Dialogue with America and Normalization

When Deng returned from his second exile in 1977, he reversed Mao’s domestic policy but

left Mao’s foreign policy largely in place. This was because both shared strong national feelings

and had parallel views of the Chinese national interest. It was also because foreign policy had set

more absolute limits to Mao’s revolutionary impulses than domestic policy.

There was, however, a significant difference in style between Mao’s criticism and Deng’s.

Mao had questioned the strategic intentions of America’s Soviet policy. Deng assumed an

identity of strategic interests and concentrated on achieving a parallel implementation. Mao dealt

with the Soviet Union as a kind of abstract strategic threat whose menace was no more

applicable to China than to the rest of the world. Deng recognized the special danger to China,

especially an immediate threat at China’s southern border compounding a latent threat in the

north. Dialogue therefore took on a more operational character. Mao acted like a frustrated

teacher, Deng as a demanding partner.

In the face of actual peril, Deng ended the ambivalence about the American relationship of

Mao’s last year. There was no longer any Chinese nostalgia for opportunities on behalf of world

revolution. Deng, in all conversations after his return, argued that, in resisting the thrust of Soviet

policy toward Europe, China and Japan needed to be brought into a global design.

However close the consultation had become between China and the United States, the

anomaly continued that America still formally recognized Taiwan as the legitimate government

of China and Taipei as the capital of China. China’s adversaries along its northern and southern

borders might misconstrue the absence of recognition as an opportunity.

6

Normalization of relations moved to the top of the Sino-American agenda as Jimmy Carter

took office. The first visit to Beijing of the new Secretary of State, Cyrus Vance, in August 1977

did not turn out well. “I left Washington,”he wrote in his memoirs,

believing it would be unwise to take on an issue as politically controversial as normalization

with China until the Panama issue [referring to the ratification of the Panama Canal treaty

turning over operation of the canal] was out of the way, unless— and I did not expect it to

happen— the Chinese were to accept our proposal across the board. For political reasons, I

intended to represent a maximum position to the Chinese on the Taiwan issue. . . .

Accordingly, I did not expect the Chinese to accept our proposal, but I felt it wise to make it,

even though we might eventually have to abandon it.

The American proposal on Taiwan contained a series of ideas involving retention of some

limited American diplomatic presence on Taiwan that had been put forward and rejected during

the Ford administration. The proposals were rejected again by Deng, who called them a step

backward. A year later, the internal American debate ended when President Carter decided to

assign high priority to the relationship with China. Soviet pressures in Africa and the Middle

East convinced the new President to opt for rapid normalization with China, by what amounted

to the quest for a de facto strategic alliance with China. On May 17, 1978, Carter sent his

National Security Advisor, Zbigniew Brzezinski, to Beijing with these instructions:

You should stress that I see the Soviet Union as essentially in a competitive relationship with

the United States, though there are also some cooperative aspects. . . .

To state it most succinctly, my concern is that the combination of increasing Soviet

military power and political shortsightedness, fed by big-power ambitions, might tempt the

Soviet Union both to exploit local turbulence (especially in the Third World) and to

intimidate our friends in order to seek political advantage and eventually even political

preponderance.

Brzezinski was also authorized to reaffirm the five principles enunciated by Nixon to Zhou in

1972. Long a strong advocate of strategic cooperation with China, Brzezinski carried out his

instructions with enthusiasm and skill. When he visited Beijing in May 1978 in pursuit of

normalizing relations, Brzezinski found a receptive audience. Deng was eager to proceed with

normalization to enlist Washington more firmly in a coalition to oppose, by means of what he

called “real, solid, down-to-earth work,”Soviet advances in every corner of the globe.

The Chinese leaders were deeply aware of the strategic dangers surrounding them; but they

presented their analysis less as a national concern than as a broader view of global conditions.

“Turmoil under heaven,”the “horizontal line,”the “Three Worlds”: all represented general

theories of international relations, not distinct national perceptions.

Foreign Minister Huang Hua’s analysis of the international situation displayed a remarkable

self-confidence. Rather than appearing as a supplicant in what was, after all, a very difficult

situation for China, Huang struck the attitude of a Confucian teacher, lecturing on how to

conduct a comprehensive foreign policy. He opened with a general assessment of the

“contradictions”between the two superpowers, the futility of negotiations with the Soviet Union,

and the inevitability of a world war:

7

[T]he Soviet Union is the most dangerous source of war. Your excellency has mentioned that

the Soviet Union is confronted with many difficulties. That is true. To strive for world

hegemony is the fixed strategic goal of Soviet socialist imperialism. Although it may suffer a

lot of setbacks, it will never give up its ambition.14 Huang raised concerns that also bothered

American students of strategy— especially those which tried to relate nuclear weapons to

traditional ways of thinking about strategy. Reliance on nuclear weapons would open up a

gap between deterrent threats and the willingness to implement them: “As for the argument

that the Soviet Union would not dare to use conventional arms for fear of nuclear attack from

the West, this is only wishful thinking. To base a strategic stance on this thinking is not only

dangerous but also unreliable.”

In the Middle East— “the flank of Europe”and a “source of energy in a future war”— the

United States had failed to check Soviet advances. It had issued a joint statement on the Middle

East with the Soviet Union (inviting regional states to a conference to explore the prospect of a

comprehensive Palestinian settlement), “thus opening the door wide for the Soviet Union to

further infiltrate the Middle East.”Washington had left President Anwar Sadat of Egypt— whose

“bold action”had “created a situation unfavorable to the Soviet Union”— in a dangerous position

and allowed the Soviet Union to “seize the chance to raise serious division among the Arab

countries.”

Huang summed up the situation by invoking an old Chinese proverb: “appeasement”of

Moscow, he said, was “like giving wings to a tiger to strengthen it.”But a policy of coordinated

pressure would prevail, since the Soviet Union was “only outwardly strong but inwardly weak. It

bullies the weak and fears the strong.”

All this was to supply the context for Indochina. Huang addressed “the problem of regional

hegemony.”America, of course, had trod this path a good ten years earlier. Vietnam aimed to

dominate Cambodia and Laos and establish an Indochinese Federation— and “behind that there

lies the Soviet Union.”Hanoi had already achieved a dominant position in Laos, stationing

troops there and maintaining “advisors in every department and in every level in Laos.”But

Hanoi had encountered resistance in Cambodia, which opposed Vietnamese regional ambitions.

Vietnamese-Cambodian tension represented “not merely some sporadic skirmishes along the

borders”but a major conflict which “may last for a long time.”Unless Hanoi gave up its goal of

dominating Indochina, “the problem will not be solved in a short period.”

Deng followed up the Huang Hua critique later that day. Concessions and agreements had

never produced Soviet restraint, he warned Brzezinski. Fifteen years of arms control agreements

had allowed the Soviet Union to achieve strategic parity with the United States. Trade with the

Soviet Union meant that “the U.S. is helping the Soviet Union overcome its weaknesses.”Deng

offered a mocking assessment of American responses to Soviet adventurism in Moscow:

Your spokesmen have constantly justified and apologized for Soviet actions. Sometimes they

say there are no signs to prove that there is the meddling of the Soviet Union and Cuba in the

case of Zaire or Angola. It is of no use for you to say so. To be candid with you, whenever

you are about to conclude an agreement with the Soviet Union it is the product of [a]

concession on the U.S. side to please the Soviet side.

It was an extraordinary performance. The country which was the principal target of the

Soviet Union was proposing joint action as a conceptual obligation, not a bargain between

8

nations, much less as a request. At a moment of great national danger— which its own analysis

demonstrated— China nevertheless acted as an instructor on strategy, not as a passive consumer

of American prescriptions, as America’s European allies frequently did.

The staples of much of the American debate— international law, multilateral solutions,

popular consensus— were absent from the Chinese analysis except as practical tools to an agreed

objective. And that objective, as Deng pointed out to Brzezinski, was “coping with the polar bear

and that’s that.”

But for Americans there is a limit to the so-called realist approach in the fundamental values

of American society. And the murderous Khmer Rouge governing Cambodia represented such a

limit. No American President could treat the Khmer Rouge as another stone in the wei qi

strategy. Its genocidal conduct— driving the population of Phnom Penh into the jungle, mass

killings of designated categories of civilians— could not simply be ignored (though as we shall

see necessity did on occasion abort principle).

Hua Guofeng, still Premier, was even more emphatic in a meeting the next day:

[W]e have also told a lot of our friends that the main danger of war comes from the Soviet

Union. Then how should we deal with it? The first thing is one should make preparations. . . .

If one is prepared and once a war breaks out, one will not find himself in a disadvantageous

position. The second thing is that it is imperative to try to upset the strategic deployment of

Soviet aggression. Because in order to obtain hegemony in the world the Soviet Union has

first to obtain air and naval bases throughout the world, so it has to make [a] strategic

deployment. And we must try to upset its plans for global deployment.

No member of the Atlantic Alliance had put forward a comparably sweeping call to joint—

essentially preemptive— action or had indicated that it was prepared to act alone on its

assessment.

Operationally the Chinese leaders were proposing a kind of cooperation in many ways more

intimate and surely more risk taking than the Atlantic Alliance. They sought to implement the

strategy of offensive deterrence described in earlier chapters. Its special feature was that Deng

proposed no formal structure or long-term obligation. A common assessment would supply the

impetus for common action, but the de facto alliance would not survive if the assessments began

to diverge— China insisted on being self-reliant even when in extreme danger. That China was so

insistent on joint action despite the scathing criticism of specific American policies demonstrated

that cooperation with the United States for security was perceived as imperative.

Normalization emerged as a first step toward a common global policy. From the time of the

secret visit in July 1971, the Chinese conditions for normalization had been explicit and

unchanging: withdrawal of all American forces from Taiwan; ending the defense treaty with

Taiwan; and establishing diplomatic relations with China exclusively with the government in

Beijing. It had been part of the Chinese position in the Shanghai Communiqué. Two

Presidents— Richard Nixon and Gerald Ford— had agreed to these conditions. Nixon had

indicated he would realize them in his second term. Both Nixon and Ford had emphasized

America’s concern for a peaceful solution to the issue, including continuation of some security

assistance for Taiwan. They had not been able to fulfill these promises because of the impact of

Watergate.

In an unusual act of nonpartisan foreign policy, President Carter early in his term reaffirmed

all the undertakings regarding Taiwan that Nixon had made to Zhou in February 1972. In 1978,

9

he put forward a specific formula for normalization to enable both sides to maintain their

established principles: reaffirmation of the principles accepted by Nixon and Ford; an American

statement stressing the country’s commitment to peaceful change; Chinese would be obliged to

resort to developing nuclear weapons— as if the United States had no influence over Taiwan’s

plans or actions.

In the end, normalization came about when Carter supplied a deadline by inviting Deng to

visit Washington. Deng agreed with unspecified arms sales to Taiwan and did not contradict an

American declaration that Washington expected the ultimate solution of the Taiwan issue to be

peaceful— even though China had established an extended record that it would undertake no

formal obligation to that effect. Beijing’s position remained, as Deng had stressed to Brzezinski,

that “the liberation of Taiwan is an internal affair of China in which no foreign country has the

right to interfere.”

Normalization meant that the American Embassy would move from Taipei to Beijing; a

diplomat from Beijing would replace Taipei’s representative in Washington. In response the U.S.

Congress passed the Taiwan Relations Act in April 1979, which expressed the American

concerns regarding the future as a binding law for Americans. It could not, of course, bind China.

This balance between American and Chinese imperatives illustrates why ambiguity is

sometimes the lifeblood of diplomacy. Much of normalization has been sustained for forty years

by a series of ambiguities. But it cannot do so indefinitely. Wise statesmanship on both sides is

needed to move the process forward.

Deng’s Journeys

As Deng moved from exhortation to implementation, he saw to it that China would not wait

passively for American decisions. Wherever possible— especially in Southeast Asia— he would

create the political framework he was advocating.

Where Mao had summoned foreign leaders to his residence like an emperor, Deng adopted

the opposite approach— touring Southeast Asia, the United States, and Japan and practicing his

own brand of highly visible, blunt, and occasionally hectoring diplomacy. In 1978 and 1979,

Deng undertook a series of journeys to change China’s image abroad from revolutionary

challenger to fellow victim of Soviet and Vietnamese geopolitical designs. China had been on

the other side during the Vietnam War. In Thailand and Malaysia, China had previously

encouraged revolution among the overseas Chinese and minority populations.24 All this was

now subordinated to dealing with the immediate threat.

In an interview with Time magazine in February 1979, Deng advertised the Chinese strategic

design to a large public: “If we really want to be able to place curbs on the polar bear, the only

realistic thing for us is to unite. If we only depend on the strength of the U.S., it is not enough. If

we only depend on the strength of Europe, it is not enough. We are an insignificant, poor

country, but if we unite, well, it will then carry weight.”

Throughout his trips, Deng stressed China’s relative backwardness and its desire to acquire

technology and expertise from advanced industrial nations. But he maintained that China’s lack

of development did not alter its determination to resist Soviet and Vietnamese expansion, if

necessary by force and alone.

Deng’s overseas travel— and his repeated invocations of China’s poverty— were striking

departures from the tradition of Chinese statecraft. Few Chinese rulers had ever gone abroad. (Of

course, since in the traditional conception they ruled all under heaven, there technically was no

“abroad”to go to.) Deng’s willingness openly to emphasize China’s backwardness and need to

10

learn from others stood in sharp contrast to the aloofness of China’s Emperors and officialdom in

dealing with foreigners. Never had a Chinese ruler proclaimed to foreigners a need for foreign

goods. The Qing court had accepted foreign innovations in limited doses (for example, in its

welcoming attitude to Jesuit astronomers and mathematicians) but had always insisted that

foreign trade was an expression of Chinese goodwill, not a necessity for China. Mao, too, had

stressed self-reliance, even at the price of impoverishment and isolation.

Deng began his travels in Japan. The occasion was the ratification of the treaty by which

normalization of diplomatic relations between Japan and China had been negotiated. Deng’s

strategic design required reconciliation, not simply normalization, so that Japan could help

isolate the Soviet Union and Vietnam.

For this objective Deng was prepared to bring to a close half a century of suffering inflicted

on China by Japan. Deng conducted himself exuberantly, declaring “My heart is full of joy,”and

hugging his Japanese counterpart, a gesture for which his host could have found few precedents

in his own society or, for that matter, in China’s. Deng made no attempt to hide China’s

economic lag: “If you have an ugly face, it is no use pretending that you are handsome.”When

asked to sign a visitors’book, he wrote an unprecedented appreciation of Japanese

accomplishments: “We learn from and pay respect to the Japanese people, who are great,

diligent, brave and intelligent.”

In November 1978, Deng visited Southeast Asia, traveling to Malaysia, Singapore, and

Thailand. He branded Vietnam the “Cuba of the East”and spoke of the newly signed Soviet-

Vietnamese treaty as a threat to world peace.

In Thailand on November 8, 1978, Deng stressed that the “security and peace of Asia, the

Pacific and the whole world are threatened”by the Soviet-Vietnamese treaty: “This treaty is not

directed against China alone. . . . It is a very important worldwide Soviet scheme. You may

believe that the meaning of the treaty is to encircle China. I have told friendly countries that

China is not afraid of being encircled. It has a most important meaning for Asia and the Pacific.

The security and peace of Asia, the Pacific and the whole world are threatened.”

On his visit to Singapore, Deng met a kindred spirit in the extraordinary Prime Minister Lee

Kuan Yew and glimpsed a vision of China’s possible future— a majority-Chinese society

prospering under what Deng would later describe admiringly as “strict administration”and

“good public order.”At the time, China was still desperately poor, and its own “public order”had

barely survived the Cultural Revolution. Lee Kuan Yew recounted a memorable exchange:

He invited me to visit China again. I said I would when China had recovered from the

Cultural Revolution. That, he said, would take a long time. I countered that they should have

no problem getting ahead and doing much better than Singapore because we were the

descendants of illiterate, landless peasants from Fujian and Guangdong while they had the

progeny of the scholars, mandarins and literati who had stayed at home. He was silent.

Lee paid tribute to Deng’s pragmatism and willingness to learn from experience. Lee also

used the opportunity to express some of Southeast Asia’s concerns that might not filter through

the Chinese bureaucratic and diplomatic screen:

China wanted Southeast Asian countries to unite with it to isolate the “Russian bear”; the

fact was that our neighbors wanted us to unite and isolate the “Chinese dragon.”There were

no “overseas Russians”in Southeast Asia leading communist insurgencies supported by the

11

Soviet Union, as there were “overseas Chinese”encouraged and supported by the Chinese

Communist Party and government, posing threats to Thailand, Malaysia, the Philippines, and,

to a lesser extent, Indonesia. Also, China was openly asserting a special relationship with the

overseas Chinese because of blood ties, and was making direct appeals to their patriotism

over the heads of the governments of these countries of which they were citizens. . . . [I]

suggested that we discuss how to resolve this problem.

In the event, Lee proved correct. The Southeast Asian countries, with the exception of

Singapore, behaved with great caution in confronting either the Soviet Union or Vietnam.

Nevertheless, Deng achieved his fundamental objectives: his many public statements constituted

a warning of a possible Chinese effort to remedy the situation. And they were bound to be noted

by the United States, which was a key building block for Deng’s design. That strategic design

needed a more firmly defined relationship with America.

Deng’s Visit to America and the New Definition of Alliance

Deng’s visit to the United States was announced to celebrate the normalization of relations

between the two countries and to inaugurate a common strategy that, elaborating on the Shanghai

Communiqué, applied primarily to the Soviet Union.

It also demonstrated a special skill of Chinese diplomacy: to create the impression of support

by countries that have not in fact agreed to that role or even been asked to play it. The pattern

began in the crisis over the offshore islands twenty years earlier. Mao had begun the 1958

shelling of Quemoy and Matsu three weeks after Khrushchev’s tense visit to Beijing, creating the

impression that Moscow had agreed to Beijing’s actions in advance, which was not the case.

Eisenhower had gone so far as to accuse Khrushchev of helping to instigate the crisis.

Following the same tactic, Deng preceded the war with Vietnam with a high-profile visit to

the United States. In neither case did China ask for assistance for its impending military

endeavor. Khrushchev was apparently not informed of the 1958 operation and resented being

faced with the risk of nuclear war; Washington was informed of the 1979 invasion after Deng’s

arrival in America but gave no explicit support and limited the U.S. role to intelligence sharing

and diplomatic coordination. In both cases, Beijing succeeded in creating the impression that its

actions enjoyed the blessing of one superpower, thus discouraging the other superpower from

intervening. In that subtle and daring strategy, the Soviet Union in 1958 had been powerless to

prevent the Chinese attack on the offshore islands; with respect to Vietnam, it was left guessing

as to what had been agreed during Deng’s visit and was likely to assume the worst from its point

of view.

In that sense, Deng’s visit to the United States was a kind of shadow play, one of whose

purposes was to intimidate the Soviet Union. Deng’s week-long tour of the United States was

part diplomatic summit, part business trip, part barnstorming political campaign, and part

psychological warfare for the Third Vietnam War. The trip included stops in Washington, D.C.,

Atlanta, Houston, and Seattle, and produced scenes unimaginable under Mao. At a state dinner at

the White House on January 29, the leader of “Red China”dined with the heads of Coca-Cola,

PepsiCo, and General Motors. At a gala event at the Kennedy Center, the diminutive Vice

Premier shook hands with members of the Harlem Globetrotters basketball team.32 Deng played

to the crowd at a rodeo and barbecue in Simonton, Texas, donning a ten-gallon hat and riding in

a stagecoach.

12

Throughout the visit, Deng stressed China’s need to acquire foreign technology and develop

its economy. At his request, he toured manufacturing and technology facilities, including a Ford

assembly plant in Hapeville, Georgia; the Hughes Tool Company in Houston (where Deng

inspected drill bits for use in offshore oil exploration); and the Boeing plant outside Seattle. On

his arrival in Houston, Deng avowed his desire to “learn about your advanced experience in the

petroleum industry and other fields.”Deng offered a hopeful assessment of Sino-U. S. relations,

proclaiming his desire to “get to know all about American life”and “absorb everything of benefit

to us.”At the Johnson Space Center in Houston, Deng lingered in the space shuttle flight

simulator. One news report captured the scene:

Deng Xiaoping, who is using his trip to the United States to dramatize China’s eagerness for

advanced technology, climbed into the cockpit of a flight simulator here today to discover

what it would be like to land this newest American spacecraft from an altitude of 100,000

feet. China’s senior Deputy Prime Minister [Deng] seemed to be so fascinated by the

experience that he went through a second landing and even then seemed reluctant to leave the

simulator.

This was worlds away from the Qing Emperor’s studied indifference to Macartney’s gifts

and promises of trade or Mao’s rigid insistence on economic autarky. At his meeting with

President Carter on January 29, Deng explained China’s Four Modernizations policy, put

forward by Zhou in his last public appearance, which promised to modernize the fields of

agriculture, industry, science and technology, and national defense. All this was subordinate to

the overriding purpose of Deng’s trip: to develop a de facto alliance between the United States

and China. He summed up: Mr. President, you asked for a sketch of our strategy. To realize our

Four Modernizations, we need a prolonged period of a peaceful environment. But even now we

believe the Soviet Union will launch a war. But if we act well and properly, it is possible to

postpone it. China hopes to postpone a war for twenty-two years.36 Under such a premise, we

are not recommending the establishment of a formal alliance, but each should act on the basis of

our standpoint and coordinate our activities and adopt necessary measures. This aim could be

attained. If our efforts are to no avail, then the situation will become more and more empty.37 To

act as allies without forming an alliance was pushing realism to extremes. If all leaders were

competent strategists and thought deeply and systematically about strategy, they would all come

to the same conclusions. Alliances would be unnecessary; the logic of their analysis would impel

parallel directions.

But differences of history and geography apart, even similarly situated leaders do not

necessarily come to identical conclusions— especially under stress. Analysis depends on

interpretation; judgments differ as to what constitutes a fact, even more about its significance.

Countries have therefore made alliances— formal instruments that insulate the common interest,

to the extent possible, from extraneous circumstances or domestic pressures. They create an

additional obligation to calculations of national interest. They also provide a legal obligation to

justify common defense, which can be appealed to in a crisis. Finally, alliances reduce— to the

extent that they are seriously pursued— the danger of miscalculation by the potential adversary

and thereby inject an element of calculability into the conduct of foreign policy.

Deng— and most Chinese leaders— considered a formal alliance unnecessary in the U.S.-

Chinese relationship and, on the whole, redundant in the conduct of their foreign policy. They

were prepared to rely on tacit understandings. But there was also an implied warning in Deng’s

13

last sentence. If it was not possible to define or implement parallel interests, the relationship

would turn “empty,”that is to say, would wither, and China would presumably return to Mao’s

Three Worlds concept— which was still official policy— to enable China to navigate between the

superpowers.

The parallel interests, in Deng’s view, would express themselves in an informal global

arrangement to contain the Soviet Union in Asia by political/military cooperation with parallel

objectives to NATO in Europe. It was to be less structured and depended largely on the bilateral

Sino-U.S. political relationship. It was also based on a different geopolitical doctrine. NATO

sought to unite its partners, above all, in resistance against actual Soviet aggression. It

demonstratively avoided any concept of military preemption. Concerned with avoiding

diplomatic confrontation, the strategic doctrine of NATO has been exclusively defensive.

What Deng was proposing was an essentially preemptive policy; it was an aspect of China’s

offensive deterrence doctrine. The Soviet Union was to be pressured along its entire periphery

and especially in regions to which it had extended its presence only recently, notably in

Southeast Asia and even in Africa. If necessary, China would be prepared to initiate military

action to thwart Soviet designs— especially in Southeast Asia.

The Soviet Union would never be bound by agreements, Deng warned; it understood only

the language of countervailing force. The Roman statesman Cato the Elder is reputed to have

ended all his speeches with the clarion call “Carthago delenda est”(“Carthage must be

destroyed”). Deng had his own trademark exhortation: that the Soviet Union must be resisted. He

included in all his presentations some variation on the admonition that Moscow’s unchanging

nature was to “squeeze in wherever there is an opening,”and that, as Deng told President Carter,

“[w]herever the Soviet Union sticks its fingers, there we must chop them off.”

Deng’s analysis of the strategic situation included a notification to the White House that

China intended to go to war with Vietnam because it had concluded that Vietnam would not stop

at Cambodia. “[T]he so-called Indochinese Federation is to include more than three states,”Deng

warned. “Ho Chi Minh cherished this idea. The three states is only the first step. Then Thailand

is to be included.”China had an obligation to act, Deng declared. It could not await

developments; once they had occurred, it would be too late.

Deng told Carter that he had considered the “worst possibility”— massive Soviet

intervention, as the new Moscow-Hanoi defense treaty seemingly required. Indeed, reports

indicated that Beijing had evacuated up to 300,000 civilians from its northern border territories

and put its forces along the Sino-Soviet border on maximum alert. But, Deng told Carter, Beijing

judged that a brief, limited war would not give Moscow time for “a large reaction”and that

winter conditions would make a full-scale Soviet attack on northern China difficult. China was

“not afraid,”Deng stated, but it needed Washington’s “moral support,”by which he meant

sufficient ambiguity about American designs to give the Soviets pause.

A month after the war, Hua Guofeng explained to me the careful strategic analysis that had

preceded it:

We also considered this possibility of a Soviet reaction. The first possibility was a major

attack on us. That we considered a low possibility. A million troops are along the border, but

for a major attack on China, that is not enough. If they took back some of the troops from

Europe, it would take time and they would worry about Europe. They know a battle with

China would be a major matter and could not be concluded in a short period of time.

14

Deng confronted Carter with a challenge to both principle and public attitude. In principle,

Carter did not approve preemptive strategies, especially since they involved military movements

across sovereign borders. At the same time, he took seriously, even when he did not fully share,

National Security Advisor Zbigniew Brzezinski’s view of the strategic implications of the

Vietnamese occupation of Cambodia, which was parallel to Deng’s. Carter resolved his dilemma

by invoking principle but leaving scope for adjustment to circumstance. Mild disapproval shaded

into vague, tacit endorsement. He called attention to the favorable moral position that Beijing

would forfeit by attacking Vietnam. China, now widely considered a peaceful country, would run

the risk of being accused of aggression:

This is a serious issue. Not only do you face a military threat from the North, but also a

change in international attitude. China is now seen as a peaceful country that is against

aggression. The ASEAN countries, as well as the UN, have condemned the Soviet Union,

Vietnam, and Cuba. I do not need to know the punitive action being contemplated, but it

could result in escalation of violence and a change in the world posture from being against

Vietnam to partial support for Vietnam.

It would be difficult for us to encourage violence. We can give you intelligence briefings.

We know of no recent movements of Soviet troops towards your borders.

I have no other answer for you. We have joined in the condemnation of Vietnam, but

invasion of Vietnam would be [a] very serious destabilizing action.

To refuse to endorse violence but to offer intelligence about Soviet troop movements was to

give a new dimension to ambivalence. It might mean that Carter did not share Deng’s view of an

underlying Soviet threat. Or, by reducing Chinese fears of a possible Soviet reaction, it might be

construed as an encouragement to invasion.

The next day, Carter and Deng met alone, and Carter handed Deng a note (as yet

unpublished) summarizing the American position. According to Brzezinski: “The President

himself drafted by hand a letter to Deng, moderate in tone and sober in content, stressing the

importance of restraint and summarizing the likely adverse international consequences. I felt that

this was the right approach, for we could not collude formally with the Chinese in sponsoring

what was tantamount to overt military aggression.”Informal collusion was another matter.

According to a memorandum recounting the private conversation (at which only an

interpreter was present), Deng insisted that strategic analysis overrode Carter’s invocation of

world opinion. Above all, China must not be thought of as pliable: “China must still teach

Vietnam a lesson. The Soviet Union can use Cuba, Vietnam, and then Afghanistan will evolve

into a proxy [for the Soviet Union]. The PRC is approaching this issue from a position of

strength. The action will be very limited. If Vietnam thought the PRC soft, the situation will get

worse.”

Deng left the United States on February 4, 1979. On his return trip from the United States, he

completed placing the last wei qi piece on the board. He stopped off in Tokyo for the second

time in six months, to assure himself of Japanese support for the imminent military action and to

isolate the Soviet Union further. To Prime Minister Masayoshi Ohira, Deng reiterated China’s

position that Vietnam had to be “punished”for its invasion of Cambodia, and he pledged: “To

uphold the long-term prospects of international peace and stability . . . [the Chinese people] will

firmly fulfill our internationalist duties, and will not hesitate to even bear the necessary

sacrifices.”

15

After having visited Burma, Nepal, Thailand, Malaysia, Singapore, Japan twice, and the

United States, Deng had accomplished his objective of drawing China into the world and

isolating Hanoi. He never left China again, adopting in his last years the remoteness and

inaccessibility of traditional Chinese rulers.

The Third VietnamWar

On February 17, China mounted a multipronged invasion of northern Vietnam from southern

China’s Guangxi and Yunnan provinces. The size of the Chinese force reflected the importance

China attached to the operation; it has been estimated to have numbered more than 200,000 and

perhaps as many as 400,000 PLA soldiers. One historian has concluded that the invasion force,

which included “regular ground forces, militia, and naval and air force units . . . was similar in

scale to the assault with which China made such an impact on its entry into the Korean War in

November 1950.”The official Chinese press accounts called it the “Self-Defensive

Counterattack Against Vietnam”or the “Counterattack in Self-Defense on the Sino-Vietnamese

Border.”It represented the Chinese version of deterrence, an invasion advertised in advance to

forestall the next Vietnamese move.

The target of China’s military was a fellow Communist country, recent ally, and longtime

beneficiary of Chinese economic and military support. The goal was to preserve the strategic

equilibrium in Asia, as China saw it. Further, China undertook the campaign with the moral

support, diplomatic backing, and intelligence cooperation of the United States— the same

“imperialist power”that Beijing had helped eject from Indochina five years earlier.

The stated Chinese war aim was to “put a restraint on the wild ambitions of the Vietnamese

and to give them an appropriate limited lesson.”“Appropriate”meant to inflict sufficient damage

to affect Vietnamese options and calculations for the future; “limited”implied that it would be

ended before outside intervention or other factors drove it out of control. It was also a direct

challenge to the Soviet Union.

Deng’s prediction that the Soviet Union would not attack China was borne out. The day after

China launched its invasion, the Soviet government released a lukewarm statement that, while

condemning China’s “criminal”attack, emphasized that “the heroic Vietnamese people . . . is

capable of standing up for itself this time again[.]”The Soviet military response was limited to

sending a naval task force to the South China Sea, undertaking a limited arms airlift to Hanoi,

and stepping up air patrols along the Sino-Soviet border. The airlift was constrained by

geography but also by internal hesitations. In the end, the Soviet Union gave as much support in

1979 to its new ally, Vietnam, as it had extended twenty years earlier to its then ally, China, in

the Taiwan Strait Crises. In neither case would the Soviet Union run any risks of a wider war.

Shortly after the war, Hua Guofeng summed up the outcome in a pithy phrase contemptuous

of Soviet leaders: “As for threatening us, they did that by maneuvers near the border, sending

ships to the South China Sea. But they did not dare to move. So after all we could still touch the

buttocks of the tiger.”

Deng sarcastically rejected American advice to be careful. During a late February 1979 visit

of Treasury Secretary Michael Blumenthal to Beijing, Blumenthal called for Chinese troops to

withdraw from Vietnam “as quickly as possible”because Beijing “ran risks that were

unwarranted.”Deng demurred. Speaking to American reporters just before his meeting with

Blumenthal, Deng displayed his disdain for equivocation, mocking “some people”who were

“afraid of offending”the “Cuba of the Orient.”

16

As in the Sino-Indian War, China executed a limited “punitive”strike followed immediately

by a retreat. It was over in twenty-nine days. Shortly after the PLA captured (and reportedly laid

waste to) the capitals of the three Vietnamese provinces along the border, Beijing announced that

Chinese forces would withdraw from Vietnam, save for several disputed pieces of territory.

Beijing made no attempt to overthrow the Hanoi government or to enter Cambodia in any overt

capacity.

A month after the Chinese troops had withdrawn, Deng explained the Chinese strategy to me

on a visit to Beijing:

DENG: After I came back [from the United States], we immediately fought a war. But we

asked you for your opinion beforehand. I talked it over with President Carter and then he

replied in a very formal and solemn way. He read a written text to me. I said to him: China

will handle this question independently and if there is any risk, China will take on the risk

alone. In retrospect, we think if we had driven deeper into Vietnam in our punitive action, it

would have been even better.

KISSINGER: It could be.

DENG: Because our forces were sufficient to drive all the way to Hanoi. But it wouldn’t be

advisable to go that far.

KISSINGER: No, it would probably have gone beyond the limits of calculation.

DENG: Yes, you’re right. But we could have driven 30 kilometers deeper into Vietnam. We

occupied all the defensive areas of fortification. There wasn’t a defense line left all the way

to Hanoi.

The conventional wisdom among historians is that the war was a costly Chinese failure.53

The effects of the PLA’s politicization during the Cultural Revolution became apparent during

the campaign: hampered by outdated equipment, logistical problems, personnel shortages, and

inflexible tactics, Chinese forces advanced slowly and at great cost. By some analysts’estimates,

the PLA suffered as many killed in action in one month of fighting the Third Vietnam War as the

United States suffered in the most costly years of the second one.

Conventional wisdom is based, however, on a misapprehension of the Chinese strategy.

Whatever the shortcomings of its execution, the Chinese campaign reflected a serious long-term

strategic analysis. In the Chinese leadership’s explanations to their American counterparts, they

described the consolidation of Soviet-backed Vietnamese power in Indochina as a crucial step in

the Soviet Union’s worldwide “strategic deployment.”The Soviet Union had already

concentrated troops in Eastern Europe and along China’s northern border. Now, the Chinese

leaders warned, Moscow was “beginning to get bases”in Indochina, Africa, and the Middle East.

If it consolidated its position in these areas, it would control vital energy resources and be able to

block key sea lanes— most notably the Malacca Strait connecting the Pacific Ocean and the

Indian Ocean. This would give Moscow the strategic initiative in any future conflict. In a broader

sense, the war resulted from Beijing’s analysis of Sun Tzu’s concept of shi— the trend and

“potential energy”of the strategic landscape. Deng aimed to arrest and, if possible, reverse what

he saw as an unacceptable momentum of Soviet strategy.

China achieved this objective in part by its military daring, in part by drawing the United

States into unprecedentedly close cooperation. China’s leaders had navigated the Third Vietnam

War by meticulous analysis of their strategic choices, daring execution, and skillful diplomacy.

17

With all these qualities, they would not have been able to “touch the buttocks of the tiger”but for

the cooperation of the United States.

The Third Vietnam War ushered in the closest collaboration between China and the United

States for the period of the Cold War. Two trips to China by American emissaries established an

extraordinary degree of joint action. Vice President Walter “Fritz”Mondale visited China in

August 1979 to devise a diplomacy for the aftermath of the Deng visit, especially with respect to

Indochina. It was a complex problem in which strategic and moral considerations were in severe

conflict. The United States and China agreed that it was in each country’s national interest to

prevent the emergence of an Indochinese Federation under Hanoi’s control. But the only part of

Indochina that was still contested was Cambodia, which had been governed by the execrable Pol

Pot, who had murdered millions of his compatriots. The Khmer Rouge constituted the best

organized element of Cambodia’s anti-Vietnam resistance.

Carter and Mondale took a long and dedicated record of devotion to human rights into

government; indeed they had, in their presidential campaign, attacked Ford on the ground of

insufficient attention to the issue of human rights.

Deng had first raised the issue of aid to the Cambodian guerrilla resistance against the

Vietnamese invaders during the private conversation with Carter about the invasion of Vietnam.

According to the official report: “The President asked if the Thais could accept and relay it to the

Cambodians. Deng said yes and that he has in mind light weapons. The Thais are now sending a

senior officer to the Thai-Cambodian border to keep communications more secure.”56 The de

facto cooperation between Washington and Beijing on aid to Cambodia through Thailand had the

practical effect of indirectly assisting the remnants of the Khmer Rouge. American officials were

careful to stress to Beijing that the United States “cannot support Pol Pot”and welcomed China’s

assurances that Pol Pot no longer exercised full control over the Khmer Rouge. This sop to

conscience did not change the reality that Washington provided material and diplomatic support

to the “Cambodian resistance”in a manner that the administration must have known would

benefit the Khmer Rouge. Carter’s successors in Ronald Reagan’s administration followed the

same strategy. America’s leaders undoubtedly expected that if the Cambodian resistance

prevailed, they or their successors would oppose the Khmer Rouge element of it in the

aftermath— which is what in effect happened after the Vietnamese withdrawal over a decade

later. American ideals had encountered the imperatives of geopolitical reality. It was not cynicism,

even less hypocrisy, that forged this attitude: the Carter administration had to choose between

strategic necessities and moral conviction. They decided that for their moral convictions to be

implemented ultimately they needed first to prevail in the geopolitical struggle. The American

leaders faced the dilemma of statesmanship. Leaders cannot choose the options history affords

them, even less that they be unambiguous.

The visit of Secretary of Defense Harold Brown marked a further step toward Sino-American

cooperation unimaginable only a few years earlier. Deng welcomed him: “Your coming here

itself is of major significance,”he noted to Brown, “because you are the Secretary of Defense.”

A few veterans of the Ford administration understood this hint about the invitation to Secretary

Schlesinger, aborted when Ford dismissed him.

The main agenda was to define the United States’military relationship with China. The

Carter administration had come to the conclusion that an increase in China’s technological and

military capacity was important for global equilibrium and American national security.

Washington had “drawn a distinction between the Soviet Union and China,”Secretary Brown

18

explained, and was willing to transfer some military technology to China that it would not make

available to the Soviets.58 Further, the United States was willing to sell “military equipment”to

China (such as surveillance equipment and vehicles), though not “arms.”It would not, moreover,

interfere in decisions by NATO allies to sell arms to China. As President Carter explained in his

instructions to Brzezinski:

[T]he United States does not object to the more forthcoming attitude which our allies are

adopting in regard to trade with China in technology-sensitive areas. We have an interest in a

strong and secure China— and we recognize and respect this interest.

In the end, China was not able to rescue the Khmer Rouge or force Hanoi to withdraw its

troops from Cambodia for another decade; perhaps recognizing this, Beijing framed its war aims

in much more limited terms. However, Beijing did impose heavy costs on Vietnam. Chinese

diplomacy in Southeast Asia before, during, and after the war worked with great determination

and skill to isolate Hanoi. China maintained a heavy military presence along the border, retained

several disputed pieces of territory, and continued to hold out the threat of a “second lesson”to

Hanoi. For years afterward, Vietnam was forced to support considerable forces on its northern

border to defend against another possible Chinese attack.60 As Deng had told Mondale in

August 1979:

For a country of that size to keep a standing force of more than one million, where will you

find enough work force? A standing force of one million needs a lot of logistical support.

Now they depend on the Soviet Union. Some estimates say they are getting $2 million a day

from the Soviet Union, some estimates say $2½ million. . . . [I]t will increase difficulties, and

this burden on the Soviet Union will grow heavier and heavier. Things will become more

difficult. In time the Vietnamese will come to realize that not all their requests to the Soviet

Union can be met. In those circumstances perhaps a new situation will emerge.

That situation did, in fact, occur over a decade later when the collapse of the Soviet Union

and of Soviet financial support brought about a retrenchment in Vietnamese deployment in

Cambodia. Ultimately over a time period more difficult to sustain for democratic societies, China

achieved a considerable part of its strategic objectives in Southeast Asia. Deng achieved

sufficient maneuvering room to meet his objective of thwarting Soviet domination of Southeast

Asia and the Malacca Strait.

The Carter administration performed a tightrope act that maintained an option toward the

Soviet Union via negotiations over the limitations of strategic arms while basing its Asian policy

on the recognition that Moscow remained the principal strategic adversary.

The ultimate loser in the conflict was the Soviet Union, whose global ambitions had caused

alarm around the world. A Soviet ally had been attacked by the Soviet Union’s most vocal and

strategically most explicit adversary, which was openly agitating for a containment alliance

against Moscow— all this within a month of the conclusion of the Soviet-Vietnamese alliance. In

retrospect, Moscow’s relative passivity in the Third Vietnam War can be seen as the first

symptom of the decline of the Soviet Union. One wonders whether the Soviets’decision a year

later to intervene in Afghanistan was prompted in part by an attempt to compensate for their

ineffectuality in supporting Vietnam against the Chinese attack. In either case, the Soviets’

miscalculation in both situations was in not realizing the extent to which the correlation of global

forces had shifted against them. The Third Vietnam War may thus be counted as another

19

example in which Chinese statesmen succeeded in achieving long-term, big-picture strategic

objectives without the benefit of a military establishment comparable to that of their adversaries.

Though providing breathing space for the remnants of the Khmer Rouge can hardly be counted

as a moral victory, China achieved its larger geopolitical aims vis-à-vis the Soviet Union and

Vietnam— both of whose militaries were better trained and equipped than China’s.

Equanimity in the face of materially superior forces has been deeply ingrained in Chinese

strategic thinking— as is apparent from the parallels with China’s decision to intervene in the

Korean War. Both Chinese decisions were directed against what Beijing perceived to be a

gathering danger— a hostile power’s consolidation of bases at multiple points along the Chinese

periphery. In both cases, Beijing believed that if the hostile power were allowed to complete its

design, China would be encircled and thus remain in a permanent state of vulnerability. The

adversary would be in a position to launch a war at a time of its choosing, and knowledge of this

advantage would allow it to act, as Hua Guofeng told President Carter when they met in Tokyo,

“without scruples.”Therefore, a seemingly regional issue— in the first case the American rebuff

of North Korea, in the second case Vietnam’s occupation of Cambodia— was treated as “the

focus of the struggles in the world”(as Zhou described Korea).

Both interventions set China against a stronger power that threatened its perception of its

security; each, however, did so on terrain and at a time of Beijing’s choosing. As Vice Premier

Geng Biao later told Brzezinski: “The Soviet Union’s support for Vietnam is a component of its

global strategy. It is directed not just at Thailand, but at Malaysia, Singapore, Indonesia, and the

Straits of Malacca. If they succeeded, it would be a fatal blow to ASEAN and would also

interdict the lines of communications for Japan and the United States. We are committed to do

something about this. We may have no capability to cope with the Soviet Union, but we have the

capability to cope with Vietnam.”

These were not elegant affairs: China threw troops into immensely costly battles and

sustained casualties on a scale that would have been unacceptable in the Western world. In the

Sino-Vietnam War, the PLA seems to have pursued its task with many shortcomings,

significantly increasing the scale of Chinese losses. But both interventions achieved noteworthy

strategic goals. At two key moments in the Cold War, Beijing applied its doctrine of offensive

deterrence successfully. In Vietnam, China succeeded in exposing the limits of the Soviet

defense commitment to Hanoi and, more important, of its overall strategic reach. China was

willing to risk war with the Soviet Union to prove that it refused to be intimidated by the Soviet

presence on its southern flank.

Singapore’s Prime Minister Lee Kuan Yew has summed up the ultimate result of the war:

“The Western press wrote off the Chinese punitive action as a failure. I believe it changed the

history of East Asia.”

 

**

 

 

 

 

 

 

 

 

Mục Thời sự Tạp chí Dân chủ & Phát triển điện tử:

            www.dcpt.org     hay    www.dcvapt.net

 

   
   

 

 

 


Hiệp Hội Dân Chủ Phát Triển Việt Nam     Trở về Mục Lục